O nama


Udruga za umjetnost i stvaralaštvo REART djeluje u Osijeku i osnovana je s ciljem promicanja, poticanja, razvijanja i unapređenja razine umjetničkog stvaralaštva, kreativnosti i izvrsnosti, kao i razmjene iskustva među svojim članovima i drugim ljubiteljima umjetnosti (vizualnih, likovnih, glazbenih, novomedijskih i drugih) te širenja i educiranja izvan institucionalnog kulturno - umjetničkog obrazovanja i stvaralaštva.

Osnivači Udruge su likovne umjetnice Valentina Grubačević, Slađana Zubić i Marija Vidaković Tulić koje djeluju u pedagoškim institucijama i promoviraju umjetničko stvaralaštvo.
Udruga djeluje od 2018. gdje najveću aktivnost osim osnivačica ističu članovi Šimun Padovan, Luka Boras, Marija Petrušić, Tin Ringsmuth, Marko Pernačić, Jelena Rebić, Robert Sorić kao i drugi članovi prijašnjih godina; Denis Čefko, Hrvoje Božić, Kristina Mandarić, Mirna Butković, Petra Boras i drugi. Članovi su ujedno i dugogodišnji voditelji glazbenih, tehničkih, medijskih, radioničkih i volonterskih sektora. Kroz udrugu djeluju i ostali redovni ili pridruženi članovi uz niz volontera kojih je svake godine različitog spektra zanimnja (srednjoškolci, studenti i ostali).

U rad udruge se mogu uključiti svi željni kreativnog, umjetničkog i stvaralačkog rada, postati redovni ili pridruženi član te sudjelovati i koristiti pogodnosti udruge.

Djelatnost udruge je projekt ReArt festival (djeluje od 2014.) koji ima više izdanja godišnje, a cilj mu je promocija i udruživanje umjetnosti i kreativnosti. Osim festivala Udruga se bavi i ostalim djelatnostima kroz edukacijske radionice, natječaje, tečajeve, predavanja, stručne skupove, izložbe te ostale oblike promoviranja umjetnosti i stvaralaštva.
Istaknuti projekti su: 
Noćna izložba (koja se organizira povodom Noći muzeja), ReArt piknik (organizira se oko Dana planeta Zemlje), StARTanje - je niz umjetničkih akcija (likovnih kolonija, izložbi i predavanja) pod vodstvom akademske umjetnice lađane Zubić, SkicaJam (skiciranje i glazbeno jammanje), Kreativni sajam u sklopu ReArt festivala koji ima i zasebne događaje i predstavlja jedinu platformu handmade kulture u čitavoj regiji. Međunarodna umjetnička kolonija (koja spaja umjetnost, vino i prekogranične suradnje).

Udruga surađuje sa nizom organizacija i institucija lokalno i nacionalno, članica je Saveza udruga Clubture (od 2021.) te iza sebe ima prolaznost projekata preko Ministarstva kulture i medija RH, lokalne i nacionalne podrške. 

Rad udruge možete pratiti na društvenim mrežama:


ReArt tim 2022.

ReArt tim 2021.

ReArt tim 2020.
Ciljevi:

Promicanje, poticanje, razvijanje i unapređivanje umjetnosti i stvaralaštva (vizualno, likovno, glazbeno, novomedijsko i dr.), kulturno - umjetničkog obrazovanja, kulturne baštine i primijenjenih  umjetnosti.

Osnaživanje uloge umjetničkog i urbanog društva u razvoju zajednice kroz promicanje aktivnog građanstva, participativnosti, umrežavanja, održivog razvoja, kulture, društvenih inovacija i kreativnih klastera.

Jačanje svijesti o principima održivog razvoja i ekologije te doprinosa umjetnosti i kreativnih industrija održivosti Planeta Zemlje i reciklirane umjetnosti (reart). Zaštite okoliša i razvijanja svijesti o recikliranju.

Promicanje inovativnosti, razvijanje područja u tehničkoj kulturi, obrazovanju mladih, cjeloživotnom obrazovanju i odgoju. Promicanja znanosti, kulture i turizma.


Djelatnosti:
 • Okupljanje umjetnika, likovnih stvaralaca, kreativaca, rukotvoraca i ostalih umjetničkih smjerova i ljubitelja umjetnosti
 • Promicanje kulture i umjetnosti, urbane kulture, stvaralaštva i kulturne baštine
 • Poticanje na razvijanje svijesti o očuvanju prirode, ekologiji i umjetnosti recikliranja Recycle art (REART) i land art
 • Promocija i organiziranje javnih događanja i manifestacija izvedbenih, vizualnih, književnih i audiovizualnih djelatnosti (festivala, uličnih manifestacija, sajmova, umjetničkih kolonija, priredbi, rezidencijalnih boravaka itd.)
 • Održavanja edukativnih tečajeva, radionica, predavanja na području umjetnosti s naglaskom na likovnu umjetnost i „uradi sam” kulturu
 • Interdisciplinarne i intersektorske kulturno‐umjetničke djelatnosti
 • Organiziranje stručnih predavanja sa umjetničkih i neinstitucionalnih područja
 • Organiziranje kvalitetne neformalne i formalne edukacije na području produkcije u kulturi i managmenta, likovnih tečajeva, edukacije i stvaralaštva djece, odraslih i mladih
 • Cjeloživotno učenje i izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje
 • Korištenje inovativnih i tehnologijskih rješenja, tehničke kulture, novomedijske umjetnosti za edukaciju mladih
 • Prikupljanje i sistematiziranje podataka o umjetničkom stvaralaštvu u regiji
 • Promicanje razvoja društvenog i umjetničkog poduzetništva
 • Organiziranje skupnih i samostalnih izložbi radova članova Udruge te drugih manifestacija vizualnih umjetnosti
 • Sudjelovanje i suradnja sa srodnim organizacijama u kulturno-umjetničkim i drugim manifestacijama u zemlji i inozemstvu u svrhu razmjene iskustva.
* Ostale djelatnosti možete pregledati u Statutu Udruge 
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Natječaj za zimsko izdanje ReArt festivala

ReArt festival 2023. "Nigdjezemska" u Osijeku

"Uradi sam" kutak